Huisvesting
Het binnen konijn
Een konijn wordt vaak buiten gehouden, maar een binnen konijn kan ook enorm gezellig zijn. Dit zijn belangrijke punten waar voor een binnen konijn rekening mee kan worden gehouden. Verderop in de tekst bespreken we de huisvesting van het buiten konijn.
Het konijnenhok
* let op! Alle maten die voor de kooien genoemd worden, zijn geschikt voor konijnen die ook vrij mogen rondlopen, anders zijn deze kooien veel te klein.
Een kooi voor 1 konijn (1-2,5 kilo) moet minimaal 120x60x60 cm (lxbxh) zijn. Wanneer er meerdere konijnen worden gehouden, moet de kooi veel groter zijn! Een konijn moet in zijn kooi volledig rechtop kunnen staan, het konijn staat hierbij rechtop op de achterpoten de oren mogen de bovenkant van het hok niet raken. Het konijn moet ook languit (gestrekt) kunnen liggen. Het is aan te bevelen om een kooi met een traliewerk bovenkant te hebben (zie afbeelding). Bij deze kooien zit er meestal een deurtje aan de voorzijde, waardoor het konijn gemakkelijk uit de kooi kan huppen. Laat het konijn regelmatig uit de kooi, om het huis te verkennen, binkies te kunnen maken, zigzaggen etc. Let wel op kabels!, konijnen kragen graag aan van alles en nog wat. Wanneer je het konijn niet in je hele huis wil hebben dan is een ren aan het hok een goed idee. Voor een ren is de minimale afmeting 4 vierkante meter voor 2 konijnen. Zorg voor voldoende speelgoed en schuilplekken in de ren. (beter een klein rennetje dan helemaal geen ren).
De plaats van de kooi
Voor een binnen hok kun je het beste kiezen voor een stevige lage plek, net boven de grond, hierdoor kan het konijn gemakkelijk zelf in-en uit het hok springen (het konijn wordt dan ook makkelijker zindelijk). Zet de kooi niet op een warme plek, zoals in de zon of voor de verwarming, een konijn kan door oververhitting sterven. Zet de kooi ook niet op de tocht, zoals bijvoorbeeld voor een open raam. Konijnen kunnen erg slecht tegen tocht en zullen hierdoor ziek worden.
Bodembedekking
Als bodembedekking wordt vaak zaagsel- of krantensnippers gebruikt. Echter is dit niet een ideale bodembedekking. Zaagsel en kranten nemen niet voldoende vocht op, hierdoor zal de urine in de bak blijven staan en zal er een urine lucht in de omgeving blijven hangen. Kies liever voor bijvoorbeeld hennepvezel. Wanneer het konijn een eigen mesthoek heeft gemaakt, dan voldoet stro prima als bodembedekking. In de mesthoek is het meest ideale om een andere bodembedekking dan stro te kiezen, omdat het konijn dan het onderscheidt kan maken tussen wel- en geen mesthoek. Konijnen zijn van nature zindelijk en zullen zelf op een bepaalde plek in het hok een mesthoek gaan maken. Om het konijn op een konijnentoilet zindelijk te krijgen, is het aan te raden om een aantal dagen te kijken waar het konijn zijn definitieve mesthoek heeft gemaakt. Zet vervolgens een hoektoilet in de uitgekozen mesthoek neer, vul deze met een vulling en stop er wat hooi bij in (konijnen eten graag tijdens het toiletbezoek). Op deze manier kan het konijn zindelijk worden op het hoektoilet en zo kan deze dagelijks verschoond worden.
Voer- en drinkbak
Konijnen drinken in de natuur uit waterplassen etc., om dit natuurlijke gedrag na te bootsen kan het beste gekozen worden voor een roestvrij stalen bakje die met beugels aan het traliewerk kan worden gehangen. Deze bakjes zijn goed schoon te houden, kunnen niet worden omgegooid en ze worden niet met de bodembedekking vervuild. Bakjes die op de grond staan worden makkelijk omgegooid en vervuild. Er wordt vaak voor een drinkflesje gekozen. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken uit een flesje meer kans op gasvorming in de darmen geeft. Een drinkflesje is ook vatbaar voor kalkvorming. Kiest u toch voor een drinkflesje, let er dan dagelijks op dat er nog water uit het tuitje komt en dat er geen kalkvorming in het flesje aanwezig is.
Huisvesting van het buitenkonijn
Een konijn die buiten wordt gehouden heeft, net als een binnen konijn, behoefte aan een soortgenoot. Denk hierbij vooral aan de wintermaanden, men gaat in de wintermaanden minder snel een paar uur bij het konijn zitten en zal zich dus snel eenzaam voelen. Een buitenkonijn kan ook niet zomaar naar binnen gehaald worden om er even mee te gaan knuffelen, dit in verband met het grote temperatuurverschil (hierdoor kunnen ook ziektes ontstaan). Kies daarom altijd voor een maatje voor uw konijn!
Het konijnenhok
* let op! Alle maten die voor de kooien genoemd worden, zijn geschikt voor konijnen die ook vrij mogen rondlopen in een ren, anders zijn deze kooien veel te klein.
Het buitenhok, moet op een stabiele en tochtvrije plek staan. Wind, regen- en tocht mogen het hok niet binnenkomen, let daarom op een dak dat een stukje oversteekt. Let er ook op dat het hok niet op een zonnige plaats staat, het konijn kan erg slecht tegen de hitte en raakt snel oververhit (met als mogelijk gevolg, sterfte). Het hok moet aan de buitenkant wind- en waterdicht zijn, of worden gemaakt. De minimale maat voor een buitenhok voor 1 konijn (1-2,5 kilo) moet minimaal 150x60x60 cm (lxbxh) zijn. Wanneer er meerdere konijnen worden gehouden, moet het hok veel groter zijn! Een deel van het hok moet bestaan uit een gesloten nachthok, dit zorgt er voor dat het konijn altijd veilig kan ‘schuilen’. Let er bij een buitenhok ook goed op, dat het hok een stukje van de grond af staat, dus op pootjes. Dit in verband met optrekkende kou. Een niet onbelangrijk punt, is dat het hok zeer goed gesloten kan worden, dit in verband met mogelijke roofdieren. (zie nevenstaande afbeelding voor een mogelijk geschikt buitenhok).
Bodembedekking
De bodembedekking in een buitenhok, is in principe hetzelfde als bij een binnen hok. Let er bij een buitenhok alleen goed op dat er in de wintermaanden een dikke laag stro aanwezig is, zodat het konijn zichzelf goed warm kan houden. Bij extreme kou- of tocht, kan er gekozen worden om het hok gedeeltelijk af te sluiten met plexiglas, een jutezak of een speciaal windscherm. Let er echter wel op dat er altijd frisse lucht in het hok moet kunnen komen.
De ren
Het is aan te raden om een ren aan- of om het hok te bouwen, zodat het konijn de hele dag het hok in- en uit kan gaan. Een ren kan kant- en klaar gekocht worden, maar er kan natuurlijk ook een eigen ren naar wens worden gemaakt. Een ren kan nooit groot genoeg zijn. Als minimale maat (voor 2 konijnen) is 4 vierkante meter aan te bevelen. Wanneer de ren op het gras wordt neergezet, is het aan te bevelen om de ren te ondergraven met gaas, dit omdat konijnen erg goede gravers zijn en zichzelf zomaar uit de ren kunnen graven. Het gaas moet ongeveer 40 cm. diep ondergraven worden. De zijkanten van de ren moeten minimaal 50 cm worden ingegraven. Let ook op de hoogte van de ren, konijnen maken namelijk erg graag binkies, hierbij moeten ze natuurlijk niet uit de ren kunnen springen. Kies als minimale hoogte van de ren voor 100 cm.
Hokverrijking
Net als binnen konijnen, hebben buitenkonijnen behoefte aan speelgoed. Konijnen knagen graag aan van alles- en nog wat, kies er daarom voor om bijvoorbeeld wat takken van verschillende bomen- en formaten in de ren neer te leggen. Konijnen vinden het ook erg leuk om te klimmen, zet bijvoorbeeld wat boomstronken in de ren neer, waar het konijn op kan klimmen. Een schuilplek is voor konijnen natuurlijk ook erg belangrijk, kies bijvoorbeeld voor een tunnel, kartonnen doos of een oude wasmand. Verder zijn er speciale voerballetjes, wilgenballetjes etc. voor konijnen te koop.