Operatie informatie
Operaties voor gezelschapsdieren worden uitgevoerd in de ochtend op alle werkdagen. Operaties worden uitsluitend uitgevoerd op de hoofdlocatie in Drogeham.
Pre-anesthetische vragenlijst
Met een operatie gaat uw dier onder narcose. Om een zo goed mogelijk beeld van de gezondheid van uw dier te krijgen, vragen wij u vooraf een vragenlijst in te vullen. Aan de hand van uw antwoorden kan er bepaald worden of de narcose aangepast moet worden. Daarnaast heeft het onze voorkeur om voor de narcose een bloedonderzoek uit te voeren, om de status van onder andere de lever en de nieren te controleren. De lever en de nieren zijn belangrijke organen om de narcosemiddelen af te breken. Als deze organen minder goed werken heeft dit invloed op de narcose.
Er zijn pre-anesthetische vragenlijsten voor hond, kat en konijn. Wanneer u een afspraak maakt voor een operatie krijgt u deze mee of wordt deze gemaild. U kunt deze formulieren ook downloaden door op het gewenste formulier hieronder te klikken. Het formulier kunt u inleveren op de dag van de operatie.
- Pre-anesthetische vragenlijst konijn
- Pre-anesthetische vragenlijst hond
- Pre-anesthetische vragenlijst kat
Hoe maak ik een operatie afspraak voor mijn dier?
Een afspraak kunt u telefonisch maken. Voor standaard operaties (denk aan navelbreuk, sterilisatie of castratie) kunt u tijdens werkdagen telefonisch een afspraak maken. Voor complexere operaties (melklijst verwijderen, amputaties enz.) kunt u vooraf beter op consult komen bij een dierenarts. De dierenarts kan dan de operatie en de risico's van de operatie beter aan u toelichten.
Wat moet ik doen nadat ik een afspraak heb gemaakt?
Wanneer u voor een dier een afspraak heeft gemaakt voor een operatie is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Zo moet uw dier nuchter zijn voor de operatie. Dat betekent dat hij/zij de dag voor de operatie vanaf 19:00 uur geen eten meer mag hebben, wel drinken. Door de narcose kan uw dier namelijk misselijk worden en gaan braken. Dit geldt niet voor konijnen en knaagdieren. Konijnen en knaagdieren hoeven niet nuchter te zijn voor de narcose en mogen zelfs met eigen eten gebracht worden in de praktijk.
Zorg ervoor dat uw dier behandeld is tegen vlooien, teken en wormen, voordat u hem/haar voor operatie naar de praktijk brengt. Wanneer er toch vlooien worden aangetroffen, dan ontvlooien wij uw dier op uw kosten.
U moet uw dier, op de dag van operatie, tussen 8:00 en 8:30 bij de praktijk in Drogeham brengen. Voor het brengen van uw dier maken we een afspraak zodat we de tijd voor u kunnen nemen en desgewenst uitleg kunnen geven over de operatie. U spreekt dan ook met de assistent af hoe laat u uw dier 's middags weer op kunt halen. Honden graag nog vooraf uitlaten.
Mocht uw dier gedragsveranderingen vertonen of lichamelijke klachten hebben (denk hierbij aan braken, diarree, veel drinken etc.), meldt dit dan aan de assistente! Het is niet nodig om het paspoort van uw dier 's ochtends af te geven, behalve als uw hond/kat gechipt of geënt moet worden op de dag van operatie.
Wat kan ik na de operatie doen voor mijn dier?
Wanneer uw dier weer goed wakker is, mag hij/zij weer mee naar huis. Het is erg belangrijk dat u uw dier goed in de gaten kunt houden in de dagen na de operatie. Zorg ervoor dat hij/zij niet aan de wond of hechtingen gaat likken/bijten. Mocht hij/zij dit wel gaan doen, dan kunt u een kraag of een Medical Petshirt (MPS) bij de praktijk ophalen. Bij sommige operaties wordt er standaard een kraag of MPS bij uw dier omgedaan.
Indien het nodig is krijgt uw dier een antibioticakuur en pijnstilling mee naar huis. Deze beide kuren moeten geheel worden afgemaakt. Tien tot twaald dagen na de operatie kunt u met uw dier terugkomen naar de praktijk, dan controleren wij de wond en hechtingen. Deze controle is gratis.
Mocht uw dier niet na een dag gaan eten of drinken, wordt de wond warm, rood of nat, of mocht uw twijfels hebben; neem dan altijd contact op met de praktijk!