Vaccinaties
Konijnen kunnen, net als honden- en katten, worden gevaccineerd. Konijnen kunnen worden gevaccineerd tegen 3 zeer besmettelijke virusziektes. Het gaat hierbij om Myxomatose, RHD 1/ VHS 1 en RHD 2/ VHS 2. Deze virusziektes hebben vaak een dodelijke afloop, daarom is vaccineren zo belangrijk!
Sinds 01-03-2020 heeft MSD Animal Health een nieuw konijnen vaccin ‘Nobivac Myxo-RHD PLUS’. Dit vaccin is het eerste vaccin dat bescherming geeft tegen myxomatose, RHD1 én RHD2. 1 groot voordeel hier van is, dat in tegenstelling tot het oude vaccin, maar 1 injectie van 0,5 ml nodig is.
Wanneer een konijn wordt gevaccineerd vanaf een leeftijd van 7 weken, met Nobivac Myxo-RHD PLUS’, is geen booster nodig. De jaarlijkse herhaling is voldoende.
Dit vaccin mag eventueel eerder gegeven worden vanaf 5 weken leeftijd, maar dan is er wel een booster nodig, deze booster moet voor 6 maanden leeftijd herhaald worden (i.v.m. maternale immuniteit). Het is aan te raden om in ieder geval voor het voorjaar te vaccineren, de besmettingskans is in de zomer- en in het voorjaar namelijk het hoogst.
We krijgen het volgende entschema, er van uitgaande dat u uw konijn vanaf 7 weken leeftijd laat enten:
7 weken leeftijd: Nobivac Myxo-RHD PLUS
1 jaar later: Nobivac Myxo-RHD PLUS
2 jaar later: Nobivac Myxo-RHD PLUS
3 jaar later: Nobivac Myxo-RHD PLUS
Enz.
Let op: In tegenstelling tot honden- en katten, hoeven konijnen niet op 1 jarige leeftijd gevaccineerd te worden. Het vaccin is namelijk 1 jaar werkzaam.
Nobivac Myxo-RHD PLUS, kan de gehele dracht worden gegeven
Myxomatose
Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus die behoort tot het pokkenvirus. Dit virus wordt voornamelijk overgebracht door stekende insecten (vliegen, luizen, mijten etc.), de insecten brengen het virus, van een ziek konijn, over naar een gezond konijn. Het virus kan ook overgebracht worden door direct contact met besmette konijnen- en materialen. Doordat Myxomatose voornamelijk wordt overgebracht door stekende insecten, komt dit virus vooral in de zomerperiode- en in het voorjaar voor. Zorg er daarom voor dat u uw konijn in ieder geval voor deze periode heeft gevaccineerd.
Symptomen
Myxomatose kenmerkt zich door dikke, vochtige zwellingen bij de mond, oogleden (lijkt op slaperige ogen), lippen, anus- en geslachtsorganen. De oren voelen warm aan en zullen ook vaak gezwollen zijn. Er kunnen ook verdikkingen in de huid optreden (myxomen). Wanneer het virus niet op tijd aangepakt wordt, dan kunnen de zwellingen zo erg worden dat er misvormingen ontstaan bij de snuit, oren, mond- en neus, vervolgens zullen de ogen volledig dicht komen te zitten en kan er een bacteriële infectie ontstaan, wat zich kenmerkt met pussige oog- en neusuitvloeiing. Konijnen met myxomatose zijn echt ziek!
Behandeling
Myxomatose is een dodelijke aandoening, het is daarom ook erg lastig te genezen. Een konijn met myxomatose heeft een intensieve behandeling nodig. Het konijn zal warmte, antibiotica, pijnstillers, dwangvoeding, vocht etc. nodig hebben. Het is vaak een intensieve behandeling die enkele weken kan duren.
Myxomatose voorkomen
Zoals men altijd zegt; voorkomen is beter dan genezen. Myxomatose kan voorkomen worden door; vaccineren! Verder kunt u er voor zorgen dat er zo weinig mogelijk muggen bij uw konijn kunnen komen, plaatst bijvoorbeeld horren voor het hok, of hang er een klamboe overheen. Voorkom contact met wilde dieren zoals wilde konijnen en egels, die deze ziekte kunnen overbrengen. Zorg verder voor een goede hygiëne, wanneer het hok goed schoon is, zullen er een stuk minder vliegen op af komen. Wanneer u het idee heeft dat het konijn mogelijk last van vlooien heeft, kunt u uw konijn behandelen met Evicto ®. Wanneer u uw konijn verdenkt van myxomatose, houdt deze dan gescheiden van de gezonde dieren en breng z.s.m. een bezoek aan uw dierenarts.
VHS/ RHD 1 & 2
Het Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS), wordt in de volksmond ook wel RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) genoemd. RHD wordt, net als Myxomatose, veroorzaakt door een virus (het calicivirus). Er zijn 2 varianten van het virus, het RHD1 virus- en het RHD2 virus. Wilde konijnen kunnen zijn besmet met dit virus en zullen deze dan ook kunnen verspreiden via urine- en ontlasting. Verder kan dit virus worden verspreidt door stekende insecten, lichaamscontact, schoenzolen, besmet materiaal (voer- en drinkbakken) andere huisdieren etc. door de vele besmettingsbronnen is dit virus een stuk gevaarlijker. Let er ook goed op waar je de lekkernijen voor je konijn vandaan haalt, de groentes, grassen- en fruit kunnen ook door wilde konijnen besmet zijn.
Symptomen
Konijnen zullen na besmetting zeer snel sterven (24-48 uur na besmetting). Het konijn zal erg snel heel erg ziek worden. Het konijn wordt sloom, wil niet meer eten, krijgt stinkende diarree, koorts, pijn (het konijn kan zelfs gaan krijsen). Wanneer het konijn in het laatste stadium terecht komt, dan zie je vaak bloed uit de neus komen. De meeste konijnen sterven aan inwendige bloedingen (meestal in de darmen), daarom kan het ook zo zijn dat u geen symptomen ziet en uw konijn plotseling is overleden.
Behandeling
Helaas bestaat er geen behandeling tegen dit virus, het konijn zal altijd komen te overlijden.
VHS/ RHD voorkomen
De enige manier om uw konijn tegen dit dodelijke virus te beschermen is door te vaccineren! Verder is, net als bij Myxomatose, een goede hygiëne van belang. Zorg er daarom voor dat het hok en drink- en voerbakken regelmatig worden schoongemaakt. Voorkom dat uw konijn(en) contact kunnen hebben met andere wilde konijnen (deze konijnen kunnen dit virus overbrengen). Geef uw konijn ook geen gras, groentes- of fruit van plaatsen waar wilde konijnen kunnen komen. Wanneer u uw konijn verdenkt van RHD/ VHS, houdt deze dan gescheiden van de gezonde dieren en bel z.s.m. voor het maken van een afspraak.
Een gezond konijn, is een gevaccineerd konijn!